Zwanger worden

Zwanger worden? Een beetje timing helpt

Een goede timing is belangrijk als je zwanger probeert te worden. Weten hoe jouw maandelijkse cyclus werkt en wanneer je vruchtbaar bent is dan ook zeer handig. Anders kan het zomaar zo zijn dat je er iedere maand net naast zit.

Beperkt houdbaar
Eicellen én zaadcellen zijn beperkt houdbaar. Jouw meest vruchtbare dagen zijn de dag van de eisprong en de 2 dagen daarvoor. Zaadcellen kunnen onder goede omstandigheden 3 dagen blijven leven na de zaadlozing. Dus als je een paar dagen vóór je eisprong seks hebt kun je zwanger raken. Tip: je kunt dus beter een aantal dagen vroeger beginnen dan je alleen maar te focussen op de dag van de eisprong.

Ovulatie berekenen
Weet je van jezelf al hoe jouw menstruatiecyclus verloopt of heb je een hele regelmatige cyclus, dan kun je gemakkelijk uitrekenen wanneer jouw vruchtbare dagen zijn. Jouw eisprong vindt ongeveer 14 dagen vóór je menstruatie plaats. Als je een aantal maanden bijhoudt hoeveel dagen jouw cyclus duurt, weet je wanneer je vruchtbaar bent en kun je gemakkelijk de ovulatie berekenen. Veel vrouwen denken dat standaard dag 14 van de cyclus de ovulatie plaatsvindt, dit is dus niet zo als je een kortere of langere cyclus hebt dan 28 dagen.

Persoonlijke ervaring
In mijn geval was mijn cyclus na het laten verwijderen van mijn spiraaltje gelijk weer regelmatig en wist ik heel goed wanneer ik vruchtbaar was en was ik ook nog eens vrijwel direct zwanger. Timing is handig en weten wanneer je vruchtbaar bent ook, maar overall adviseer ik ook om er relaxed mee om te gaan. De seks moet niet ineens veranderen in een doel, ik geloof dat je vooral zwanger raakt als je van elkaar geniet en ontspannen bent en niet alleen maar 1 doel voor ogen hebt: zwanger raken. Kortom, vooral genieten samen mét een klein beetje timing in je achterhoofd.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply