Zwanger zijn

Yes, zwanger! Blij, maar toch onzeker

Een positieve zwangerschapstest! Yes, je bent zwanger. Je doel is bereikt. Na je vreugdedans en de verliefde blikken naar elkaar dat er een kleintje in je buik groeit breekt er een gekke tijd aan. De eerste 13 weken dat je nog niets aan je omgeving kunt vertellen én de wetenschap dat de eerste 13 weken fragiel en onzeker zijn of dat kleine kluitje cellen het gaat overleven.  Er breekt dus gek genoeg een tijd van onzekerheid aan, dat soms de blijheid een beetje kan overschaduwen. Wachten totdat je naar de verloskundige kunt die jouw ontdekking bevestigd en door middel van een echo ziet dat alles er goed uitziet en voorspoedig verloopt. Vervolgens wachten totdat je het niet meer onder stoelen of banken hoeft te steken, en jouw zwangerschap wereldkundig kunt maken.

Je lichaam verandert
Je lichaam verandert razendsnel. Ik kreeg al snel na de bevruchting gevoelige opgezette borsten, dit was ook de reden dat ik al vroeg vermoedde dat ik zwanger was. Een opgezette buik en lichte krampen. Hoort dit wel? En wat als mijn borsten niet meer gevoelig zijn, betekent dit dan dat het voorbij is? Sporten? Is dat eigenlijk wel goed als je in het eerste trimester aan het einde van een les je tong op je schoenen ligt? En, mag je nou wel of geen buikspieroefeningen doen en zware gewichten tillen? Je bent onzeker en alert over de meest basale dagelijkse dingen.

Zijn krampen normaal in het eerste trimester?
Ik heb heel wat zoektochten op Google doorgelopen, van wat veroorzaakt een miskraam tot wat betekenen krampen links onder in de buik. Wat heb ik ervan opgestoken? Een miskraam komt niet door verkeerd gedrag van de moeder, maar heeft vaak een genetische of medische reden en betekent dat de embryo al vanaf het begin geen kans van slagen heeft, daar kun jij dus helemaal niets aan doen. Krampen zijn normaal, er groeit iets in je buik en jouw lichaam past zich daar op aan, wat soms kramp kan veroorzaken, niets om je zorgen over te maken.  Zijn de krampen heel heftig of heb je last van bloedverlies? Dan is het slim om naar de huisarts te gaan of je verloskundige te bellen en zelfs dat hoeft dit niet altijd op een probleem te wijzen.

Mijn advies, geef je onzekerheid de ruimte, maar laat je niet gek maken, geniet vooral van jullie gezamenlijke mooie geheimpje, dan heb je ook geen stress en dit is beter voor je toekomstige kindje;-) Eet lekker gezond, ontspan en geniet van deze bijzondere tijd. Oh ja, wij gingen in deze periode lekker 3 weken naar Bali op vakantie, dat is ook een anrader, je hoeft jouw zwangerschap voor niemand geheim te houden en je kunt samen alvast dromen van de tijd die komen gaat.

Herken jij deze gevoelens ook, of jij heb je in het eerste trimester ook zo gevoeld? Laat in de comments weten hoe jij met deze periode bent omgegaan.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply