Lunch Tussendoortje

Wortelspread met ras el hanout

Deze wortelspread of hummus is makkelijk mee te nemen, bijvoorbeeld naar je werk. Je kunt de spread gebruiken op een broodje of op een cracker. Persoonlijk vind ik het op een cracker het allerlekkerst om deze krokant zijn, dat geeft een mooie tegenhanger met de wortelspread.

Een drietal crackers met deze spread samen met een goedgevulde salade vind ik een hele lekkere voedzame lunch. Je kunt de crackers met spread ook in de middag eten als snack.

Eenmaal gemaakt kun je deze wortelspread een aantal dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Het fijne aan deze spread is dat er weinig calorieën in zitten maar wel lekker veel peulvruchten en groente.

In het recept vindt je 2 bereidingen van de worteltjes, ik heb de voorkeur voor roosteren, omdat hierdoor de worteltjes een beetje karamelliseren en er nog meer smaak vrijkomt in je spread. Maar heb je haast en wil je de spread snel maken, dan kun je de worteltjes ook gewoon alleen koken.

Ingrediënten:

  • 300 gram bospeen
  • 1 etl olijfolie
  • 50 gram kikkererwten
  • 1,5 tlp ras el hanout (evt meer, afhankelijk of je van pittig houdt)
  • 1tlp citroensap
  • 1 etl gehakte peterselie

Bereiding:

Je kunt kiezen voor 2 bereidingen, een snelle en een wat langere bereiding. De langere is uiteraard net wat lekkerder. De lengte zit ‘m in de worteltjes, je kunt ze koken of roosteren.
Koken: Snijd de bospeentjes in 3 stukken en kook ze zo’n 30 minuten, totdat je er gemakkelijk in kunt prikken.
Roosteren: Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de bospeentjes in 3 stukken, kook ze zo’n 15 minuten. Giet af en doe de wortel over op een bakplaat of ovenschaal, meng de olijfolie over de worteltjes, met wat zeezout en zet zo’n 15-20 minuten in de oven.

Blender de worteltjes (je kunt het restant olijfolie er ook bij gieten) samen met de kikkererwten tot een gladde massa. Voeg daarna de ras el hanout en citroensap toe en meng deze goed door de spread en roer de gehakte peterselie erdoorheen. Proef ondertussen of je de wortelspread op smaak vindt, je kunt meer ras el hanout toevoegen om het pittiger te maken, een klein lepeltje citroensap om er meer een zuurtje in  te krijgen of een beetje zeezout om overall meer smaak aan de spread te geven.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply