hoofdgerechten

Witlofschotel met kerriegehakt en rozijntjes

Een witlofschotel  met gehakt, kerrie, rozijnen en geraspte kaas. Onlangs was ik voor mijn werk op bezoek bij witlofteler Lof, daar werd ik rondgeleid op het erf en ontdekte ik de wonderlijke manier waarop deze groente geteeld wordt. Wist je dat witlof voor een groot deel groeit in het donker? Daarnaast leerde ik dat witlof heel gezond is én naast vitamine A, B en C ook foliumzuur bevat, dat weer een gezonde zwangerschap bevordert. Aan het einde van het bezoek ging ik naar huis met verse witlofstronkjes. Zo had ik genoeg redenen op zak om te experimenteren met dit bittere stronkje en eens wat anders klaar te maken dan een salade of witlof met ham en kaas.

Zo kwam ik uit bij het recept voor deze witlofschotel, een gok van smaken die later zo lekker bleek te zijn dat ik zeker weet dat dit gerecht nog een keer op tafel komt. Ik durf het bijna niet te vertellen, maar de schaal op de foto is helemaal leeg gegaan met z’n tweetjes.

Ingrediënten (3 personen):

400 gr kruimige aardappels
80 ml halfvolle melk
1 etl demi crème fraiche
200 gr mager rundergehakt
1 ui
1 teentje knoflook
2 tlp kerriepoeder
2 etl rozijnen
3 witlofstronkjes
Olijfolie
100 gr geraspte kaas belegen 30+

Kcal per persoon: 495

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil en kook de aardappels gaar in 20 minuten. Giet de aardappels af en pureer tot een puree samen met de melk en crème fraiche, 1 tlp kerriepoeder en breng eventueel op smaak met zout.
Snipper de ui en bak glazig in olijfolie samen met de knoflook (geperst),  rul het gehakt erbij en voeg daarna de andere theelepel kerriepoeder en de rozijnen toe.
Snijd het kontje van de witlofstronkjes en snijd daarna de witlof in fijne ringen. Wok de witlof daarna zo’n 5 minuten, totdat het rauwe ervan af is.
Vet een ovenschaal in met olijfolie, bedek de bodem met het gehaktmengsel, voeg de gewokte witlof en strijk hierop de aardappelpuree. Eindig met een laagje geraspte kaas en zet 20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kaas mooi gesmolten is.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply