Zwanger worden

Waarom zijn volkoren graanproducten gezond? En hoe eet je ze?

Koolhydraten zijn een belangrijke energieleverancier voor je lichaam. Jammer genoeg hebben koolhydraten vaak een negatief imago, omdat er genoeg slechte koolhydraatrijke producten bestaan zoals koekjes en snoepjes die vrijwel geen voedingsstoffen bevatten.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel vezels bevatten zoals volkoren graanproducten. Deze voedingsmiddelen zijn extra gezond omdat ze B-vitamines en belangrijke mineralen, zoals ijzer, magnesium, chroom en zink bevatten. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten. Samen met graanproducten zijn dit de zogenaamde langzame koolhydraten. De Gezondheidsraad adviseert van het totaal aantal calorieën die je dagelijks consumeert deze voor 40 tot 70% uit koolhydraten moeten bestaan. Er bestaat zelfs een kans dat je onvoldoende vitamines en vezels binnenkrijgt als je minder koolhydraten eet.

Volgens een jarenlang onderzoek van de Amerikaanse wetenschappers J. Chavarro en W. Willett hebben snelle koolhydraten zoals chips, witte rijst, wit brood, frisdrank en koekjes) een slechte invloed op de vruchtbaarheid en de langzame koolhydraten (volkoren producten, groente, fruit en peulvruchten) juist een goede werking. In deze blog ga ik in op gezonde graanproducten, hoe je deze gemakkelijk over de dag kunt eten en zo die rijke voedingsstoffen binnenkrijgt die belangrijk zijn om fit te blijven en je vruchtbaarheid te bevorderen als je zwanger wilt raken.

Wat zijn volkoren graanproducten?
Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel. Dek aan zilvervliesrijst, volkorenpasta, bulgur en volkoren couscous. Gelukkig kun je tegenwoordig in het schap van de ‘normale’ supermarkt veel meer volkoren graanproducten vinden dan voorheen.

Ontbijt met volkoren graanproducten
Start je dag met een schaaltje magere yoghurt, fruit en een paar eetlepels muesli, ik doe dit iedere dag, ik vind het echt een traktatie en het vult goed genoeg om de ochtend mee rond te komen. Let wel op, al is muesli veel gezonder dan cruesli, bevatten veel mueslisoorten alsnog veel suiker, check dus altijd even de verpakking. Volgens onderzoek van I am a foodie komen deze mueslisoorten als beste uit de bus: Zonnatura muesli noten en zaden en AH basic muesli. Andere ontbijtjes waar je mee kunt variëren zijn boekweit pannekoekjes of spelt muffins.

Lunch met volkoren graanproducten
Er is niets mis met de good old boterham, als je maar voor het juiste brood kiest: volkorenbrood. Hier kun je onmogelijk misgrijpen, omdat de overheid verplicht heeft gesteld dat brood alleen volkoren mag heten als het ook volkoren is. Experimenteer bij verschillende bakkers en supermarkten waar je jouw favoriete volkorenbrood kunt  halen. Ik vind sommige soorten volkorenbrood nog weleens té droog of sponzig. Een bijkomend voordeel van brood eten is dat in Nederlands brood jodium is verwerkt, ook dit is een belangrijk mineraal voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn.

Een salade met volkoren couscous, zilvervliesrijst, bulgur of quinoa is ook een prima lunch, juist door het toevoegen van de graanproducten krijg je ’s middags niet toch ineens honger na het eten van een salade.

Snacks met volkoren graanproducten
Maak zelf mueslirepen met havermout of besmeer volkorencrackers met hummus of deze lekkere wortelspread.

Avondeten met volkoren graanproducten
’s Avonds kun je eigenlijk alle kanten op met volkoren pasta, zilvervliesrijst, bulgur, volkoren couscous, volkoren wraps en quinoa. Je kunt zelfs bestaande gerechten die je vaker maakt een klein beetje aanpassen door volkorenpasta te kiezen in plaats van gewone pasta. Of maak die lekkere nasi eens met zilvervliesrijst.

En? Inspiratie gekregen of at je altijd al veel volkoren graanproducten? Heb je nog goede tips laat ze achter in de comments.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply