Zwanger worden

Vitamines en micronutriënten die goed voor je zijn als je zwanger wilt worden

Als je zwanger wilt worden is het belangrijk om gezond en gevarieerd te gaan eten. Neem je dagelijkse eetgewoonten eens onder de loep. Kook je iedere dag zelf? Neem je een gezonde lunch of haal je regelmatig een kroketje in de kantine? Eet je voldoende vezels? Snack je niet teveel tussendoor? Ontbijt je met iets voedzaams of eet je iedere ochtend een krentenbol?

Een gezond eetpatroon
Eigenlijk is een gezond eetpatroon niet zo ingewikkeld, eet 3 keer per dag een goede voedzame maaltijd en je hebt nauwelijks behoefte aan tussendoortjes of cravings voor slechte maaltijdvervangers. Verzamel weer eens een stapeltje nieuwe recepten, heel veel recepten kun je in 15 a 20 minuten op tafel zetten en dan ben je zelf in control wat je binnenkrijgt. Die paar keer per jaar dat ik zwicht voor een kant-en-klaar maaltijd uit de supermarkt heb ik de hele avond dorst. Herkenbaar? Dat komt omdat er heel veel smaakmakers (zout) aan wordt toegevoegd. Ik zal nooit meer vergeten dat ik dacht gezond te zijn door een couscous maaltijdsalade te kopen als avondmaaltijd. Totdat ik thuis las hoeveel calorieën er in zaten, 800!!! Was mijn eetlust snel vergaan. Dat is bijna de helft van wat je de hele dag mag eten en vaak mis je dan ook nog de voedzame vitamines in zo’n maaltijd. De meeste recepten die je op deze website ziet staan, zijn snel klaar te maken en bevatten lekker veel gezonde keuzes en zijn nog lekker ook;-)

Vitamines en micronutriënten voor als je zwanger wilt worden

Vitamine A
Vind je o.a. in zalm, zoete aardappel, spinazie, andijvie, ei, paksoi, champignons en couscous.

Vitamine D
Maak je aan in de zon, is wat lastiger via voeding. Maar o.a. deze ingrediënten bevatten vit. D ansjovis, haring, kip, margarine en ei

Vitamine B1
Vind je o.a. in rijst, volkorenpasta, boekweitmeel, knoflook, linzen muesli, pinda’s en knolselderij

Vitamine B2
Zit o.a. in amandelen, lijnzaad, olijven, muesli en champignons

Vitamine B6
Zit o.a. in hazelnoten, ansjovis, inktvis, kikkererwten, kalkoen, zalm, en zilvervliesrijst

Foliumzuur
Dit kun je het beste via een supplement binnenkrijgen. Natuurlijke ingrediënten waar foliumzuur in zit zijn courgette, koolrabi, prei, asperges, kikkererwten, taugé, spruiten, witlof en venkel

Vitamine B12
Zit o.a. in ei, sardines, makreel en haring

Vitamine C
Vind je o.a. in aubergine, broccoli, kiwi’s, peterselie, paprika, citrusvruchten, bessen, aardbeien.

Vitamine E
Zit o.a. in boter, hazelnoten, kastanjes, plantaardige olie, volkorenbrood, zoete aardappel, tomaat, spinazie en ei

Selenium
Vind je o.a. in graansoorten en vis

Zink
Zit o.a. in bonen, havermout, kaas, linzen rundvlees, yoghurt en noten.

Probeer dit lijstje met vitamines en ingrediënten eens als uitgangspunt te pakken voor het maken van een weekmenu. Niets leukers dan op zondag al te bedenken welke lekkere gereechten je komende week op tafel gaat toveren en dan weet je dat je nog gezond bezig bent ook.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply