Zwanger worden

Tips om een naderende eisprong te herkennen

Weet je niet wanneer je eisprong maandelijks plaatsvindt? Of twijfel je of goed rekent wanneer deze zou moeten plaatsvinden? In deze blog deel ik een aantal tips die je kunnen helpen bij het herkennen van een naderende eisprong en te weten wanneer je vruchtbaar bent.

Andere afscheiding
Rondom je eisprong neemt meestal de slijmproductie van de baarmoedermond toe. Dit slijm is ook anders dan reguliere afscheiding. Dit zou een goed herkenningspunt voor je kunnen worden. Het slijm wordt helder, dunner en elastischer. Het slijm verandert omdat het oestrogeenniveau in jouw lichaam stijgt rondom de eisprong. Het heeft ook nog eens een hele nuttige functie, het zorgt er namelijk voor dat de zaadcellen makkelijker kunnen zwemmen en langer leven. Bij mij was het slijm duidelijk elastischer rondom de eisprong.

Lichte pijn
20% van de vrouwen heeft pijn tijdens de eisprong. Soms voelen vrouwen al een lichte pijn voordat de eisprong heeft plaatsgevonden. Al komt het dus niet bij iedereen voor, houd voor jezelf in de gaten of je 2 weken vóór je menstruatie een lichte zeurende pijn voelt, dan kan dat voor jou een herkenningspunt worden.

Zachtere baarmoedermond
Als je niet vervelend vindt om bij je zelf de voelen of je baarmoedermond anders voelt dan normaal, kun je hier ook maandelijks op letten. Je baarmoedermond wordt namelijk zachter rondom je eisprong, zodat deze makkelijker te bereiken is. Op andere dagen voelt de baarmoedermond harder en geslotener aan.

Andere veelvoorkomende klachten
Je kunt ook een opgeblazen gevoel krijgen of pijnlijke of grotere borsten rondom de eisprong. Allemaal signalen dus die je kunt gaan leren herkennen. Zoals ik al schreef, bij iedere vrouw is dit anders, dus het is niet vanzelfsprekend dat 1 of alle van deze signalen bij jou van toepassing zijn. Lees ook de blog over timing en je eisprong.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply