Zwanger worden

Start met foliumzuur slikken vóór je zwangerschap

Waarschijnlijk weet je wel dat het belangrijk is om foliumzuur te slikken tijdens de zwangerschap. Maar, wist je dat het nog beter is om er al mee te beginnen voordat je zwanger bent? In deze blog leg ik uit waarom foliumzuur goed voor is en waarom je het juist al moet gebruiken voor de zwangerschap.

Waar zit het in?
Foliumzuur is een vitamine (B11) en komt voor in bijvoorbeeld groene bladgroente, aardappels, noten kiwi’s en graanproducten. Door gevarieerd te eten krijg je voldoende foliumzuur binnen, behalve een zwangere vrouw die heeft extra foliumzuur nodig en dit is vrijwel onmogelijk om via voeding binnen te krijgen. Denk aan een 1 kilo bruine bonen die je bovenop je normale menu moet eten om voldoende foliumzuur binnen te krijgen. Zie je het al voor je, die berg bonen?

Wanneer beginnen en hoeveel?
Voor wie zwanger wil worden wordt geadviseerd om dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken, vanaf 4 weken (het liefst zelfs 3 maanden) voorafgaand aan een mogelijke bevruchting. Bijvoorbeeld voordat je stopt met de pil of je spiraaltje laat verwijderen. Als je eenmaal zwanger bent kun je blijven slikken tot de 10de week van je zwangerschap. Langer slikken, bijvoorbeeld als je een langere aanloop hebt naar je zwangerschap schijnt niet erg te zijn. Deze supplementen kun je gewoon bij de apotheek of drogist kopen, hier heb je dus geen doktersrecept voor nodig.

Waar is het goed voor?
Volgens meerdere onderzoeken verkleint foliumzuur de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje, een hazenlip of open gehemelte. Bij tekorten komen vooral groeiprocessen in gevaar die belangrijk zijn voor de ontwikkeling en groei van de organen en het lichaam van je kindje. Daarnaast draagt foliumzuur bij aan een gezonde placenta.

Waarom voor je zwangerschap beginnen?
Het liefst begin je drie maanden voor de bevruchting met foliumzuur, zodat je hiervan genoeg op voorraad hebt als het zover is. Het duurt namelijk zo’n 4 weken voordat je lichaam genoeg foliumzuur heeft opgebouwd. Op het moment dat je nog niet door hebt dat je zwanger bent, in de derde of vierde week, wordt de basis van het centraal zenuwstelsel van je kindje, inclusief de hersenen, gelegd, waar foliumzuur nou juist een positieve werking op heeft.

Weetje: foliumzuur uit een supplement wordt gemakkelijker opgenomen dan uit voedsel.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply