hoofdgerechten

Spinazie stamppot met pesto, pijnboompitjes en geroosterde tomaten

Vandaag deel ik een lekkere vegetarische spinazie stamppot die net even anders is dan de standaard stamppotjes. Iedereen kent wel de basis van een stamppot, groente, aardappelen, melk, roomboter en stampen maar. Maar, waarom zou je het niet spannender maken door extra smaakmakers toe te voegen en interessante toppings? Dan heb je helemaal geen vlees nodig. Mocht je het toch missen bij dit gerecht, dan adviseer ik je om er een tartaartje bij te bakken. Ben je inmiddels al zwanger, dan moet je deze natuurlijk wel helemaal door bakken.

Spinazie en antioxidanten

In spinazie zit foliumzuur, wat natuurlijk goed is als je zwanger wilt raken of als je net zwanger bent. Verder zitten er nog veel meer vitamientjes in. Wist je trouwens dat ongekookte gesneden spinazie de meeste antioxidanten bevatten? Geen slecht idee dus om af en toe een lekkere salade te bereiden met deze magische groene blaadjes.

Pesto

In dit stamppot recept heb ik pesto verwerkt, nu ben ik echt heel kieskeurig als het op pesto aankomt. Het liefste maak ik het zelf, maar eerlijk is eerlijk daar heb ik niet altijd de tijd en zin voor en dan ga ik meestal voor de ‘verse’ pesto van de Lidl, deze komt echt dicht in de buurt van een zelfgemaakte. Alle potjes die ik tot nu toe heb geprobeerd vind ik echt niet lekker en ook de verse variant van de Albert Heijn vind ik niet die échte pestosmaak bevatten.

Ingrediënten spinazie stamppot (2 pers.):

1,5 kilo kruimige aardappelen
450 gr verse spinazie (gewassen)
1 trosje kleine tomaten (optioneel)
olijfolie
3 etl verse pesto
scheut melk
2 etl roomboter
zout
2 etl pijnboompitjes

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden (als de tomaten niet toevoegt, hoef je de oven niet voor te verwarmen). Schil en kook de aardappelen tot ze goed gaar zijn (zo’n 20 minuten). Rooster ondertussen de tomaatjes in de oven in een ovenschaal, zo’n 10 minuten, totdat ze open barsten (rol ze eerst in een klein beetje olijfolie). Rooster de pijnboompitjes goudbruin in een droge koekenpan.
Zo’n 10 minuten voordat de aardappelen gaar zijn wok je de spinazie in een paar minuten gaar in olijfolie, je kunt het in  2 delen doen dan slinkt het wat makkelijker in de pan. Breng op smaak met zout. De spinazie is gaar als de blaadjes zijn gekrompen en er nat uitzien, wok niet te lang door want dan blijft er niet meer veel over van de spinazie. Laat de spinazie uitlekken.
Giet de aardappelen af, voeg een flinke scheut melk toe en de roomboter en stamp met een stamper de aardappelen tot een gladde puree. Persoonlijk gebruik ik geen blender omdat de substantie soms dan te plakkerig wordt en dat vind ik minder lekker. Vind je de puree nog te droog, voeg dan wat extra melk en of roomboter toe.
Schep de spinazie en pesto door de puree en breng eventueel op smaak met zout.
Schep de spinazie stamppot op de borden en sprenkel hier de pijnboompitten over en leg de geroosterde tomaatjes erop.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply