Lunch

Snel recept voor rijstsalade met kidneybonen om mee te nemen

Deze rijstsalade heb je heel snel gemaakt, helemaal als je rijst over hebt van de avondmaaltijd, dan ben je in 10 minuten klaar. Bij mijn vorige baan had ik een partner in crime waar ik iedere dag salades voor de lunch klaarmaakte. We namen allebei ingrediënten mee en zo creëerden we dagelijks de lekkerste salade recepten. Deze snelle rijstsalade met kidneybonen is een toevallig ontstaan recept uit die tijd en ik maak ‘m nog steeds, want hij bestaat uit slechts 5 ingrediënten.  Met de overgebleven rijst, het liefst zilvervliesrijst want dat vult lekker voor een lunch salade, van de avond ervoor, gesneden paprika, gekookte peultjes en een blikje kidneybonen, neem ik deze salade mee naar het werk. Dan hoef ik alleen nog maar de sojasaus erbij te doen (als je deze vaker maakt, laat dan een klein flesje sojasaus staan op het werk, makkelijk voor de volgende keer).

Is een salade wel voedzaam?

Het commentaar op een salade als lunch is vaak dat dit niet voldoende vult. Als je alleen sla gebruikt kan ik me dat inderdaad voorstellen, maar als je kiest voor een vullend component als rijst, peulvruchten, kaas of pasta kun je er prima de middag mee doorkomen. Gecombineerd met groente heb je dus een mooi voedzaam eetmoment.

Kidneybonen zijn peulvruchten

Het advies is om minstens één keer per week peulvruchten te eten, zoals kidneybonen. Peulvruchten zijn goed voor je omdat ze cholesterolverlagend werken, wat weer goed is voor je bloedvaten. Ze staan daarom ook in de Schijf van 5 van het Voedingscentrum.

Ingrediënten rijstsalade (2 pers.):

2 kleine kopjes gekookte (zilvervlies)rijst
klein zakje peultjes
1 rode of gele paprika
1 klein blikje kidneybonen
zoete ketjap manis (zoete sojasaus)

Bereiding:

Snijd de peultjes in wiebertjes, schuine stukken, bijvoorbeeld door de helft. Kook of stoom de peultjes totdat ze beetbaar zijn. Ongeveer 5-7 minuten. Snijd ondertussen de paprika in kleine blokjes. Laat de kidneybonen uitlekken, spoel ze even om als er dik sap bij zit. Meng de rijst met de peultjes, paprika en kidneybonen. Voeg als laatste de ketjap manis toe, afhankelijk van hoeveel smaak jij lekker vindt. Bijvoorbeeld 1 eetlepel. Wil je het iets zoeter maken of heb je geen zoete maar zoute ketjap in huis, voeg dan een scheutje vloeibare honing toe en meng deze met de ketjap saus.

Wil je deze salade meenemen? Thuis kun je alvast de rijst met de groente mengen in een plastic bakje. De ketjap voeg je pas toe als je de salade gaat eten.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply