hoofdgerechten

Pittige andijviestamppot met gemarineerde champignons

Pittige andijviestamppot met gemarineerde champignons. Even een dagje zonder vlees? Dan is deze andijviestamppot met champignons een goede optie voor je. De champignons geven een extra bite aan het gerecht en ook extra smaak omdat je ze marineert in ketjap. Wist je dat een Oerhollandse stamppot het wel vaker goed doet met Aziatische smaken, zo geef ik regelmatig mijn boerenkool stamppot of spinazie stamppot een Asian twist. Ook deze recepten zal ik binnenkort op mijn blog delen.
Let op, champignons zijn geen goede vleesvervanger, ze bevatten weliswaar eiwitten en vitamine B1. Maar missen belangrijke stoffen zoals ijzer en vitamine B12. Zorg ervoor dat je ergens anders op de dag bijvoorbeeld een eitje eet om dit te compenseren.

Ingrediënten:
500 gr kruimige aardappelen
1 krop andijvie
100 ml halfvolle melk
1 etl demi creme fraiche
3 etl ketjap
1 etl sambal badjak
half bakje champignons
1 teentje knoflook
olijfolie
peper en zout

Bereiding:

Je kunt deze stamppot rauw of gestoofd eten, wat jij het lekkerste vindt. Als je voor rauw gaat sla je alleen het stoven van de andijvie over in het recept. Het makkelijikste is om de andijvie en champignons al te snijden tijdens het koken van de aardappelen.
Schil en kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Giet de aardappels af.
Snijd de andijvie in reepjes en stoof in een klein laagje water zo’n 5 minuten totdat de andijvie is geslonken. Get af en laat even staan.
Stamp de aardappelen samen met de melk en creme fraiche tot een puree. Lepel de andijvie, 1 etl ketjap en de sambal door de puree. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Houd je van extra pittig, dan kun je nog extra sambal toevoegen.
Snijd de champignons grof of in plakjes, verwarm de olijfolie in een koekenpan, bak de champignons samen met geperste knoflook en 2 etl ketjap totdat de champignons gaar en sappig zijn. Serveer met de stamppot.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply