Zwanger worden

Mannen hebben ook een biologische klok

Ben je de 35 gepasseerd dan krijg je als vrouw nog weleens de vraag waar de kinderen blijven of nog erger: “wil het niet lukken?” Persoonlijk heb ik het mij nooit aangetrokken en wilde ik pas aan kinderen beginnen op het moment dat ik daar klaar voor was. Dat was best laat kan ik je vertellen, want ik ben pas op mijn 38ste zwanger geraakt. Heel snel nadat mijn spiraaltje eruit was, dus die biologische klok gaat niet altijd op.

Biologische klok bij vrouwen én mannen

Toch is het slim om hier wel een beetje rekening mee te houden. Ten eerste is een gezonde leefstijl vooraf aan de zwangerschap (zowel voor mannen als vrouwen) een goede basis voor je ongeboren kindje en dit kost tijd. Ten tweede gaat de kwaliteit van eicellen achteruitgaat naarmate je ouder wordt én nu is bewezen dat dat ook geldt voor de spermacellen van de man.

Hoger risico op bepaalde aandoeningen

Uit de resultaten van het onderzoek van de Rutgers University blijkt namelijk, dat kinderen van mannen die op hogere leeftijd vader worden, een groter risico hebben op afwijkingen. Deze resultaten komen voort uit een analyse van diverse onderzoeken van de afgelopen 40 jaar. De kwaliteit van sperma blijkt ieder jaar achteruit te gaan. Bij mannen boven de 45 jaar bleken al complicaties te kunnen ontstaan vóór de geboorte, zoals zwangerschapsvergiftiging of vroeggeboorte. Maar ook na de geboorte kunnen kinderen lichamelijke of psychische aandoeningen ontwikkelen.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply