Zwanger worden

Koffie en zwanger worden

Geniet jij ook zo van je kopje koffie? Als je zwanger wilt raken kom je in bijna alle do’s en don’ts lijstjes om (snel) zwanger worden het advies tegen om je inname van koffie te beperken. Moet je vanaf nu dat kopje koffie laten staan of valt de schade van koffie wel mee?

Er zijn door de jaren heen heel wat onderzoeken naar koffie en zwangerschap gehouden. Onderzoeken die elkaar soms tegenspreken of bij het ene onderzoek wordt cafeïne (bestanddeel van koffie, dat ook voorkomt in andere dranken) onder de loep gehouden en bij andere onderzoeken alleen de drank koffie. Een lastig vraagstuk!

Meer dan 5 koppen koffie per dag schadelijk

Dit onderzoek uit Denemarken gaat weliswaar over IVF behandelingen, maar heeft een representatief aantal deelnemende vrouwen (4000) en er is gekeken naar de hoeveelheid succesvolle zwangerschappen en de rol van koffie hierin. Uit dit onderzoek blijkt dat met name de hoeveelheid koffie die geconsumeerd wordt schadelijk kan zijn bij het zwanger worden. De onderzoekers ontdekten dat bij meer dan 5 koppen koffie het aantal zwangerschappen daalde met 50%. Als de vrouwen minder dan 5 koppen koffie per dag dronken, was er geen schadelijk effect te meten. Een van de wetenschappers van het onderzoek geeft het volgende aan: Dat we geen schadelijke effecten zien bij een lagere koffie-consumptie, sluit goed aan bij eerdere onderzoeken die zijn verricht naar koffie consumptie en zwangerschap en over hoe lang het duurt voordat een vrouw zwanger raakt en het aantal miskramen die optreden bij een consumptie van meer dan 4 tot 6 kopjes koffie per dag.

Andere dranken met cafeïne

Onderzoeken verschillen nog wel eens in focus op uitsluitend koffie consumptie of cafeïne consumptie in het algemeen. Oftewel is koffie nu de boosdoener of de cafeïne die in koffie zit? Bij de onderzoeken waar alleen koffie onder de loep wordt genomen worden drankjes als cola, groene en zwarte thee en chocolade niet meegerekend. Terwijl deze ook cafeïne bevatten. Wil je op safe spelen en snel zwanger worden? Beperk dan zowel de inname van koffie als de inname van groene en zwarte thee, cola en energiedrankjes.

Koffie tijdens de zwangerschap

Ook tijdens je zwangerschap wordt aanbevolen om minder of geen koffie te consumeren. Het voedingscentrum geeft het strenge advies af van maximaal 1 kopje koffie per dag. Persoonlijk hield ik mij daar de meeste dagen wel aan tijdens mijn zwangerschap, heel soms waren het er 2 per dag. Om mijn koffie verslaving een beetje te compenseren dronk ik nog weleens een cafeïne vrije koffie. Een tip voor mede-verslaafden;-) Houd wel rekening met het feit dat een kopje cafeïnevrije koffie niet helemaal cafeïnevrij is. Het bevat nog 2 tot 4 milligram cafeïne, maar dat is veel minder dan de gemiddeld 85 milligram die in een normaal kopje zit.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply