Zwanger worden

Hoelang duurt het voordat je zwanger bent?

Hoelang duurt het voordat je zwanger wordt? Op deze vraag is natuurlijk geen eenduidig antwoord mogelijk. De één wordt direct in de eerste maand zwanger na het stoppen met anticonceptie en een ander doet er misschien wel een jaar over. De reden dat ik deze blog toch schrijf is jou geruststellen. Veel stellen beginnen na 3-4 maanden zich al zorgen te maken als ze nog niet zwanger zijn. En zorgen maken betekent stress en minder onbezorgd met elkaar naar bed gaan en dat is nou juist niet goed als je zwanger wilt worden. Door te weten wat gemiddeld is, kun je op een relaxtere manier leren kijken naar zwanger worden en er vooral samen van genieten en samen werken aan een gezonde voorbereiding. In deze blog deel ik daarom  algemene cijfers over hoe lang het gemiddeld duurt voordat stellen zwanger worden, zodat je een idee krijgt bij wat gemiddeld is.

Hoelang duurt het gemiddeld voordat stellen zwanger zijn, de cijfers:

30% van de vrouwen is binnen drie maanden zwanger
70% is binnen een half jaar zwanger
80% van de vrouwen is binnen een jaar zwanger
90% is na twee jaar zwanger

De wetenschap dat 90% van de stellen binnen 2 jaar zwanger worden, geeft je misschien al een heel ander gevoel. Soms duurt het wat langer, in die tijd hoef je niet stil te zitten en kun je leuke dingen samen doen die je als er eenmaal een kleine is niet meer zo snel kunt ondernemen. Zoals een reis naar Brazilië met een trip door de Amazone of bergbeklimmen. Of een rondreis door Afrika in een 4×4. Hoe leuker en relaxter jij jouw leven leidt, des de groter de kans dat je spontaan zwanger wordt, omdat je niet met je hoofd bezig bent om een kindje te krijgen. Daar heb ik geen wetenschappelijk bewijs voor, maar ik heb wel voldoende gevallen om me heen gezien waar het zo bij is gegaan.

Weten wanneer je vruchtbaar bent

Een ander interessant gegeven is dat slechts een kwart van de vrouwen die zwanger wil raken haar cyclus goed genoeg kent om te weten wanneer ze vruchtbaar is, dit blijkt uit onderzoek van Predictor. Dit kan er dus ook voor zorgen dat je denkt dat je op het juiste moment met elkaar naar bed gaat om zwanger te raken, wat achteraf niet zo blijkt te zijn. In deze blog leg ik uit hoe je kunt berekenen wanneer je vruchtbaar bent. Overigens kun je ook gewoon spontaan 2-3 keer per week met elkaar vrijen, zo blijft het toch een stuk romantischer;-) dan maak je net zoveel kans.

Ben ja na een jaar proberen nog niet zwanger, dan kun je voor de zekerheid bij de huisarts langsgaan en onderzoeken of er andere factoren aan de hand zijn. Gemiddeld bij 1 op de 7 kan verminderde vruchtbaarheid een rol spelen.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply