Zwanger zijn

Hoe kies ik de juiste kraamzorg?

Zodra je zwanger bent en je dit wereldkundig hebt gemaakt wordt al snel gesproken over de zaken die je voor je bevalling en daarna moet regelen. De kraamzorg is er één van, maar hoe vind je een kraamzorg die bij je past?

In deze blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar een kraamzorg, met tips en overwegingen die jou kunnen helpen bij het vinden van een fijne kraamzorg, want die ene week is ingrijpend en een ‘vreemde’ in je huis kan ongemakkelijk aanvoelen. Ik heb best wel wat tijd gestoken in het vinden van een kraamzorg, wat ik niet erg vind, want ik ben achteraf heel tevreden over mijn kraamweek.

1. Begin op tijd

Begin op tijd, want goede kraamzorg bureau’s zitten al snel vol of geven voorrang aan ouders die zich vroeg aanmelden. Het is toch jammer als je een goed bureau voor ogen hebt en er is geen plaats meer. Het tweede voordeel aan een vroege zoektocht is dat je in een vroeg stadium een kennismakingsgesprek kunt plannen, zo leer je de werkwijze van het bureau alvast kennen en kun je een eerste indruk krijgen of deze kraamzorg bij jou past.

2. Vraag het aan vrienden en bekenden

Meestal heb je vrienden om je heen die in dezelfde levensfase zitten en jou misschien al voor zijn gegaan in het krijgen van kinderen. Vraag hen naar ervaringen, waren ze tevreden over de kraamzorg, wat vonden ze achteraf belangrijk of minder belangrijk. Vervelend of intiem. Dit helpt je om je te oriënteren en een lijst te maken van wat jij belangrijk vindt aan een kraamzorg, en misschien heb je wel gelijk een goede aanbeveling te pakken voor een bureau.

3. Een grote of kleine kraamzorg organisatie

Ik heb van zowel bekenden als verloskundigen te horen gekregen dat grote kraamzorg organisaties niet altijd als prettig worden ervaren. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar omdat ik het zo vaak te horen heb gekregen, heb ik hier wel naar geluisterd en heb ik voor een kleine persoonlijke organisatie gekozen. De argumenten waren met name dat je verschillende kraamhulpen over de vloer krijgt in je kraamweek, dus niet 1 persoon toegewezen krijgt. Omdat je moet herstellen van je bevalling, de hormonen door je lijf gieren en je heel veel moet leren ten aanzien van jouw kleine, is 1 persoon toch wel het prettigst in zo’n week.

4. Kijk verder dan een website

In mijn zoektocht heb ik heel wat websites bezocht van kraamzorg bureau’s, persoonlijk vond ik deze  meestal wat algemeen, in de beloftes, omschrijvingen en foto’s (meestal stockfoto’s) en kon ik hier niet duidelijk een onderscheid maken in de onderlinge verschillen. Maar, op Facebook of Instagram daarentegen wordt het een stuk persoonlijker. Daar lees je ervaringen van andere ouders en vind je vaak échte foto’s gemaakt door de kraamhulp. Zo krijg je een impressie hoe de kraamzorg die week aanpakt en de moeders en baby’s helpen en verwennen;-) Dit was uiteindelijk voor mij doorslaggevend om voor Hallo Kraamzorg te kiezen, een kraamzorg bureau in de omgeving van Rotterdam.

5. Mogelijkheid om te switchen

Zelfs bij een goed bureau kun je een persoon treffen die niet bij je past, omdat je een hele week met elkaar optrekt en je veel van deze persoon moet leren, is het toch fijn als je kunt aangeven dat er geen klik is. Bij Hallo Kraamzorg kon ik dit aangeven en kreeg ik de garantie dat ik iemand anders zou krijgen(in mijn geval was dat niet nodig), maar het is wel fijn dat je die mogelijkheid hebt. Daarnaast kon ik ook aangeven of ik de aanwezigheid van een stagiaire toestond.

Zoals je hierboven kunt opmaken was ik heel tevreden over mijn week. Mijn kraamhulp Wendy ging met Louis om alsof het haar eigen kleintje was, mijn ontbijt en lunch werden feestelijk opgemaakt, ik kreeg een prachtig kraampakket van BamBam én aan het einde van de week kregen we een dagboek met polaroid foto’s overhandigd, waarin ook alle metingen netjes waren bijgehouden. Naast de goede zorgen, kregen we dus ook leuke extra’s, wat het toch net weer wat leuker maakt.

Heb je nog tips om een goede kraamzorg te vinden? Schrijf ze hieronder in de comments.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Sharon
  januari 16, 2019 at 5:54 pm

  Wij hadden ook voor Hallo kraamzorg gekozen, geen moment spijt van gehad. Inderdaad heel veel extra’s en heel persoonlijk. Wendy is ook bij ons geweest, wat een topper❤

 • Reply
  Mirjam Heemskerk
  maart 10, 2019 at 8:19 am

  Natuurlijke Kraamzorg is steeds gewilder. En gelukkig komen er ook meer en meer zelfstandige kraamverzorgenden. Een goede ontwikkeling. Iets minder bekend zijn de behandelingen voor pas bevallen vrouwen om hun herstel te bevorderen, ze welkom te heten in het moederschap, ze te verwarmen, eren, voeden en vieren. Mijn collega Layla Cremer en ikzelf zijn de twee meest bekende nu in Nederland. We staan met liefdevolle aandacht naast een moeder en ondersteunen haar in haar nieuwe rol. Vrouwen voelen zich gezien en gevoed (lichamelijk en geestelijk).

Leave a Reply