Ontbijt

Een gezonde versie van de ontbijtkoek

Ik ben niet negatief aangelegd, maar als ik heel eerlijk ben, vind ik ontbijtkoek echt 1 van de meest misleidende producten die je in de supermarkt kunt vinden. De meeste mensen denken dat ontbijtkoek een prima start van de dag is en voedzaam en gezond is. Ik heb al menig vrouw gezien die aan de lijn is en zonder zorgen hapt van haar stukje ontbijtkoek in de veronderstelling dat deze prima past in haar dieet. Niets is minder waar, ontbijtkoek is niet meer dan een voedzaam-arm product vol met suiker.

Nu kun je dus prima een gezonde variant maken van ontbijtkoek en dat leek me dan ook leuk om een keer uit te proberen. Bij deze dus. Ik vond het erg lekker en net als met zelfgemaakte mueslireepjes, kun je ook van deze ontbijtkoek een aantal dagen genieten als je er iedere dag een plakje van eet. Kanttekening is dat er nog steeds suiker in deze ontbijtkoek zit door de appelstroop en de honing, maar dat is ongeveer 150% minder dan bij een ontbijtkoek uit de supermarkt, misschien wel nog minder.

Ingrediënten ontbijtkoek:

250 gr speltmeel
3 etl appelstroop
50 gr honing
1 tlp bakpoeder
1 tlp koekkruiden
1 ei
2 kleine appeltjes in blokjes
handje walnoten

Bereiding ontbijtkoek:

Verwarm de oven op 160 graden.
Meng de speltmeel met de appelstroop, honing, bakpoeder, koekkruiden en ei met bijv. een mixer. Als je beslag mooi glad is zonder klontjes voeg je de appelblokjes toe en de walnoten (ik crush deze in kleine stukjes, zodat het meer verdeeld raakt over je beslag).
Plaats het beslag in een cakevorm of ovenschaal en zet in de oven, zo’n 45 minuten.
Controleer of het beslag gaat is door er met een satéprikker in te prikken, als deze schoon uit de ontbijtkoek komt, is de ontbijtkoek gaar.

Aanrader, het eerste plakje warm opeten, is erg lekker!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply