Zwanger worden

Alcohol heeft ook invloed op de vruchtbaarheid van de man

Voor vrouwen geldt het advies om te minderen met alcohol of liever zelfs te stoppen met alcohol voorafgaand aan een zwangerschap.  Met het uitzicht op 9 maanden geheelonthouding kan dat best zwaar lijken. Ik ben zelf gaan minderen met alcohol vóór mijn zwangerschap, maar achteraf had ik daar best verder in kunnen gaan. Eenmaal zwanger heb ik tot nu toe (6 maanden zwanger) nog geen alcohol gemist en geniet ik ook van een alcohol vrij biertje.
Mocht je het toch lastig vinden, goed nieuws, je kunt namelijk een maatje vinden in je partner, het blijkt dus voor een man ook beter te zijn om vóór de bevruchting te minderen met alcohol.

Minderen met alcohol voor de bevruchting
De rijping van zaadcellen in een mannenlichaam, gebeurt in 80 dagen. Het is dus niet zo dat zaadcellen on the spot aangemaakt worden. Heeft alcohol invloed op dit proces? Volgens een Deens onderzoek uit 2014 is de inname van alcohol van invloed op de kwaliteit van zaad. Onder 1200 gezonde jonge mannen werd de zaadkwaliteit getest, tijdens het onderzoek werd de mannen ook  gevraagd naar hun alcoholconsumptie. Wat bleek? Hoe meer de mannen dronken, hoe slechter de kwaliteit van de zaadcellen. Dit verschil was al waarneembaar vanaf 5 drankjes. Bij meer dan 25 alcoholconsumpties per week werden de slechtste resultaten gemeten. Dit toont aan dat het met name om de mate gaat waarin alcohol wordt geconsumeerd. Hoe meer alcohol des te slechter de kwaliteit van zijn sperma. Je kunt je man dus geruststellen, helemaal stoppen hoeft niet, maar minderen is zeker aan te raden. En, een beetje solidair zijn met jou moet voor hem toch geen probleem zijn?;-)

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply